Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!


De 100 dagen zijn bijna voorbij. Iedereen die heeft meegedaan, heeft gezien dat het eigenlijk best eenvoudig is om minder restafval over te houden. Natuurlijk zijn er nog wat stappen te zetten zoals v...


De 100 dagen zijn bijna voorbij. Iedereen die heeft meegedaan, heeft gezien dat het eigenlijk best eenvoudig is om minder restafval over te houden. Natuurlijk zijn er nog wat stappen te zetten zoals verpakkingen gemaakt van verschillende materialen die niet te scheiden zijn en groente- en fruitafval bij de hoogbouw die bij het restafval moet. Graag willen we jullie allemaal bedanken voor jullie inspanningen, suggesties, vragen, adviezen en tips. 


Weekopdracht 14:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


We hebben deze week gevarieerde reacties gekregen! Een thema dat regelmatig terugkomt zijn de verpakkingen van groenten. Het plasticfolie om groenten is voor vele van jullie een doorn in het oog. Ook ...


We hebben deze week gevarieerde reacties gekregen! Een thema dat regelmatig terugkomt zijn de verpakkingen van groenten. Het plasticfolie om groenten is voor vele van jullie een doorn in het oog. Ook zijn de verpakkingen van online bestellingen vaak onnodig groot of gevuld met een overdreven hoeveelheid piepschuim vulmateriaal. Daar is nog veel winst te boeken. 

Een ander terugkerend thema zijn dubbele verpakkingen: eerst plastic, dan folie en tot slot karton is een veel voorkomende combinatie. Tot slot springen de samengestelde verpakkingen, bijvoorbeeld van plastic en aluminiumfolie, eruit. Deze worden onder meer gebruikt voor chips, koekjes en koffie, maar kunnen niet gerecycled worden. Ook daar is nog belangrijke winst te boeken.


Weekopdracht 13:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Met een kijkje in de inhoud van de vuilniszak zagen we ook meteen waar je tegenaan loopt bij het geschei...


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Met een kijkje in de inhoud van de vuilniszak zagen we ook meteen waar je tegenaan loopt bij het gescheiden inzamelen van afval.

De dingen die we het meeste voorbij zagen komen waren:

  • Chipszakken
  • Medicijnstrips
  • Kauwgum
  • Luierdoekjes en luiers
  • Maandverband
  • Servetten/Keukenpapier/Papieren zakdoekjes
  • Watjes en wattenstaafjes
  • Zakjes voor kattenvoer 

Het afval scheiden gaat jullie dus, voor zover de mogelijk, heel goed af! Dat is ook te zien op de afvalmeter, want gemiddeld houden jullie maar 0,9 kilo restafval per week over!

Zo blijft er dus echt nauwelijks restafval over!


Weekopdracht 12:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Deze week stond in het teken van restafvalvrij naar buiten gaan. Op je werk, op school, of gewoon tijdens een dagje weg.  Veel van onze deelnemers geven aan ook buiten de deur heel goed op hun afval ...


Deze week stond in het teken van restafvalvrij naar buiten gaan. Op je werk, op school, of gewoon tijdens een dagje weg. 

Veel van onze deelnemers geven aan ook buiten de deur heel goed op hun afval te letten. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zwerfvuil uit de natuur oprapen en dit thuis op een juiste manier afvoeren. Petje af!

Het is niet altijd even eenvoudig, maar zolang wij ons bewust zijn en zoeken naar oplossingen komen wij er vaak wel uit, en vinden wij de juiste manier om ook “buiten de deur” afval te voorkomen.


Weekopdracht 11:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


We zitten alweer in weekopdracht 11. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Voor de meeste mensen begint dat toch in de winkel. Koop zo weinig mogelijk producten, waarvan je ...


We zitten alweer in weekopdracht 11. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Voor de meeste mensen begint dat toch in de winkel. Koop zo weinig mogelijk producten, waarvan je weer restafval overhoudt.

Tips gemist? We hebben een top 5 gemaakt van de tips waarvan wij denken dat ze jou de komende weken verder helpen!

Hans en Lourine Wouters:
Bedenk goed van te voren of je het echt wel nodig hebt. En of je het nu echt mist.

Jolanda Huissen:
Begin met te kijken waarvan je het meeste afval produceert, als je daar je aankoopgedrag voor gaat veranderen heb je het meeste profijt en een hele goede stimulans om andere categorieën ook aan te pakken.

Anita Hagen:
De boterhammen of de salade die mee gaat naar het werk verpakken we in een (brood) trommel en niet , zoals we eerder deden, in een plastic zakje.

Leo en Marie-José Janssen-Kersten:
Een boodschappenbriefje maken en die producten kiezen die het minst bewerkt zijn. Een moestuin beginnen scheelt ook veel afval.

Eline Ketting:
Producten een tweede leven geven, zoals bijvoorbeeld de yoghurt emmers. En dan onze eigen groentjes proberen te kweken


Weekopdracht 10:

Hoe afvalvrij is jouw huisdier?


De afgelopen week hebben we gekeken naar het afval dat onze huisdieren met zich meebrengen. Dit leverde weer nieuwe inzichten en leuke afbeeldingen op. Niet iedereen heeft natuurlijk huisdieren, maar...


De afgelopen week hebben we gekeken naar het afval dat onze huisdieren met zich meebrengen. Dit leverde weer nieuwe inzichten en leuke afbeeldingen op.

Niet iedereen heeft natuurlijk huisdieren, maar als je die wel hebt zorgen die wellicht ook voor afval in je huishouden. Uit de reacties op deze weekopdracht lijkt dit ook het geval te zijn. Het meeste afval lijkt te bestaan uit verpakkingen van voer voor huisdieren. Het is wel positief dat de meeste verpakkingen niet bij het restafval hoeven, maar kunnen worden gescheiden voor recycling.

  


Weekopdracht 9:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


De vraag van deze week: wat geef jij deze week een tweede leven? Het online platform Marktplaats en de kringloop- en weggeefhoeken bieden natuurlijk al voldoende mogelijkheden. In plaats van weggooie...


De vraag van deze week: wat geef jij deze week een tweede leven?

Het online platform Marktplaats en de kringloop- en weggeefhoeken bieden natuurlijk al voldoende mogelijkheden. In plaats van weggooien kunnen we het ook hergebruiken of weggeven.

We merken dat jullie al zo circulair mogelijk bezig zijn. Zo lazen we reacties waarbij spullen naar een goed doel gaan, een tweede leven bij de kringloop krijgen of gratis aangeboden worden. 

Tot slot kwamen er veel creaties langs van spullen die een tweede leven hebben gekregen. Zo is onder andere van oude vloerplanken zelfs een heel bed gemaakt en hebben de vogeltjes een overdekte vogelvoederplaats gekregen van een overgebleven tuinpaal en aantal overgebleven tuinplankjes.

Heel inspirerend!


Weekopdracht 8:

Welk gebruiksvoorwerp kan jij delen met anderen?


Heel veel deelnemers delen van alles met familie, vrienden en buren. Vooral gereedschap is populair, zoals ladders en een boormachine. Maar ook boeken, kleding, je auto. Van alles wordt er al door jul...


Heel veel deelnemers delen van alles met familie, vrienden en buren. Vooral gereedschap is populair, zoals ladders en een boormachine. Maar ook boeken, kleding, je auto. Van alles wordt er al door jullie gedeeld.

Een aantal tips:


Weekopdracht 7:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kan je vinden in jouw huishouden?


Deze week draaide de opdracht om elektrische apparaten die ergens in huis liggen te liggen. In 2012 ging er voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren doordat afgedankte wekkerradio's, broodrooste...


Deze week draaide de opdracht om elektrische apparaten die ergens in huis liggen te liggen. In 2012 ging er voor 73 miljoen euro aan grondstoffen verloren doordat afgedankte wekkerradio's, broodroosters en andere huishoudelijke apparaten bij het restafval terechtkwamen. 

Gezamenlijk verzamelden jullie 86 ongebruikte elektrische apparaten! 

Waarom is het zo belangrijk dat we elektrische apparaten apart aanbieden? 
Elektrische apparaten bevatten onder andere koper, een kostbare grondstof waarvoor dieven zelfs op pad gaan om het te stelen. Mobieltjes bevatten onder andere edelmetalen (goud, zilver), zware metalen (kobalt) en zeldzame mineralen als coltan, palladium en cassiterite. Zonder coltan zou elke mobiele telefoon het formaat en het gewicht hebben van een colafles. Dankzij coltan kan men mini-accu's en mini-condensatoren inbouwen, waardoor het erg kostbare metalen zijn. Coltan en cassiterite zijn grotendeels afkomstig uit mijnen uit de Congo. Veel grondstoffen liggen onder het leefgebied van mensapen. Door oude mobieltjes die in je kasten liggen in te leveren kunnen deze schaarse grondstoffen worden hergebruikt! In 200 mobieltjes zit genoeg goud voor één trouwring... Waarom goud: Voor het verbinden van elektronische componenten is een materiaal nodig wat elektriciteit geleidt, makkelijk om mee te werken is, niet roest, niet reageert met andere elementen, en in gedetailleerde vormen kan worden gegoten. Goud is hiervoor de beste oplossing gebleken. Het is een van de meest geleidende materialen ter wereld en is zacht genoeg om heel precieze vormen mee te maken. Ook corrodeert het niet waardoor het oneindig lang meegaat.  

Wees zuinig met grondstoffen


Weekopdracht 6:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Deze week vroegen we jullie om een lijstje te maken met voedselproducten die in de kast blijven liggen. Voor jullie bleek deze opdracht niet echt van toepassing te zijn, omdat jullie geen producten in...


Deze week vroegen we jullie om een lijstje te maken met voedselproducten die in de kast blijven liggen. Voor jullie bleek deze opdracht niet echt van toepassing te zijn, omdat jullie geen producten in huis hebben die jullie niet gebruiken. Heel goed!!

Ook worden de houdbaarheidsdata niet al te serieus genomen. Leuk artikel: Na 'ten minste houdbaar tot'-datum kun je het nog gewoon eten.


Weekopdracht 5:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Deze week vroegen wij jullie om jullie beste kliekjesrecept met ons te delen. We zagen ontzettend veel lekkere recepten en handige tips voorbij komen. Maar veel van jullie geven aan dat jullie eigenli...


Deze week vroegen wij jullie om jullie beste kliekjesrecept met ons te delen. We zagen ontzettend veel lekkere recepten en handige tips voorbij komen. Maar veel van jullie geven aan dat jullie eigenlijk nooit kliekjes hebben en afgepast kopen en koken. En als er dan nog iets over blijft, dan biedt de vriezer een uitkomst!

Het voedsel bewaarpakket is gewonnen door de familie Phaff! Van harte gefeliciteerd!

Het winnende recept:

Kliekje => Tapa

Gekookte aardappels kunnen dienen als bodemlaag voor een moderne tapa (winnende Tapas in Baskenland gebruiken dit ook vaak als basis). In plakjes snijden en in de pan bakken en je hebt een prima alternatief voor toastjes (voor als je geen tarwe mag). Wel bakken in olie want boter stolt als het afkoelt en dat is niet lekker. Voor het beleg bak je een fijn gesneden ui aan, daar voeg je een theelepen pimentón aan toe. Dit is gerookt paprikapoeder (tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar). Even kort meebakken en dan de fijn gesneden groenten erbij. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. Als je vlees over hebt wat al gekruid is snij je dat in plakjes en bakt het op. Is het niet of licht gekruid dan kan je het samen met een grof gesneden teentje knoflook kort opbakken. Bouw je Tapas op door op een plakje aardappel een beetje vlees te leggen en daarna een beetje groentenmengsel. Fingerfood voor het hele gezin. Of zoals wij thuis zeggen, snoep eten...


Weekopdracht 4:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


In deze week stond de vraag centraal: Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen? De volgende pluimen werden uitgedeeld: Fruitschuur in Goes Zuid: "Hier kun je alles los kopen" Slagerij...


In deze week stond de vraag centraal: Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen? De volgende pluimen werden uitgedeeld:

Fruitschuur in Goes Zuid: "Hier kun je alles los kopen"

Slagerij maros:  "Het is mogelijk om je vlees in eigen bakjes te doen dat is daar geen probleem"

Waaihoek te Goes: "Thee en kruiden koop je daar los en ze verpakken het in papieren puntzakjes"

Markt op zaterdag: "Eigen tasjes mee, scheelt weer plastic afval"

De Visser in Goes Zuid: "Kan je veel in papieren zakken en zelfs los kopen"

Ho-Vers in Goes: "De mogelijkheid om je eigen bakjes met gerechten te vullen. Mocht je toch bakjes vanuit de winkel meenemen, zijn deze heel goed her te gebruiken"

Het boertje in de Zomerweg: "Je kunt daar bijna alles los kopen, is goed bezig!"


Weekopdracht 3:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Op het platform kwamen deze week de mooiste foto's van etensresten voorbij. Na het bereiden van de maaltijd hebben we vooral GFT-afval, plastic verpakkingen en blikjes over.  We hopen dat deze opdrac...


Op het platform kwamen deze week de mooiste foto's van etensresten voorbij. Na het bereiden van de maaltijd hebben we vooral GFT-afval, plastic verpakkingen en blikjes over. 

We hopen dat deze opdracht jullie nog meer bewust heeft gemaakt van de hoeveelheid verpakkingen dat je gebruikt bij het produceren van een maaltijd. Dit zou je bijvoorbeeld al iets kunnen verminderen door de boodschappen anders in te kopen.


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Deze opdracht heeft ons veel inzicht gegeven in het aantal verpakkingen die op een doorsnee dag 'ongemerkt' door onze handen gaan. Gemiddeld openden de deelnemers 15 nieuwe verpakkingen per dag. Kan d...


Deze opdracht heeft ons veel inzicht gegeven in het aantal verpakkingen die op een doorsnee dag 'ongemerkt' door onze handen gaan. Gemiddeld openden de deelnemers 15 nieuwe verpakkingen per dag. Kan dat nog minder? De uitdaging gaat door!


Weekopdracht 1:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


Voor bijna alle deelnemers geldt dat het afval vooral in de keuken ontstaat. Hiervoor zijn verschillende prullenbakken op z'n plaats gezet om het restafval, gft-afval en plastic te verzamelen. De mees...


Voor bijna alle deelnemers geldt dat het afval vooral in de keuken ontstaat. Hiervoor zijn verschillende prullenbakken op z'n plaats gezet om het restafval, gft-afval en plastic te verzamelen. De meeste deelnemers scheiden bewust hun afval zodat het gerycled kan worden.